Тази събота (30 юни) от 12:30 часа в църквата Света София ще

...
Тази събота (30 юни) от 12:30 часа в църквата Света София ще
Коментари Харесай

Прощаваме се с Румен Петков - българският аниматор, който работи по Johnny Bravo и Dexter's Lab

Тази събота (30 юни) от 12:30 часа в църквата " Света София " ще се състои панихидата на огромния български аниматор Румен Петков, който умря преди дни на 70-годишна възраст. 

" С горест и доста любов, с признателност се прекланяме пред светлата ти памет Румене! Дълбок реверанс! ", показват от кино " Одеон ", в чиято програма БНФилмотека (в лицето на Владимир Трифонов) провежда прожекции с филми на Румен Петков.

Прожекциите ще бъдат на сериите на известната българска поредност на Петков " Чоко и Боко " и ще са в събота и неделя. Всички присъстващи на панихидата в събота могат по-късно да посетят излъчването. " Другият уикенд ще покажем и " Планетата на съкровищата ", показват още от киното в столицата. 

Румен Петков е притежател на премиите " Grand Prize "  на Фестивала на анимациите в Отава (Канада) и " Златна палма "  от Фестивала в Кан. Неговата поредица  " Приключенията на Чоко и жабока Боко " е любима на децата през 80-те у нас.

Роден в София, той навлиза в полето на анимацията през 1969 година, споделя сайтът screenrant.com. 

През 1978 година приключва магистърска степен в Софийския университет. По време на двугодишната си работа в " Klasky Csupo "  работи върху анимационните филми " Rugrats ", " Aahhh!Real Monsters "  и " Duckman ".

От началото на 90-те години живее в Холивуд. Петков е един от режисьорите на известни по целия свят анимационни сериали на Cartoon Network, включително Dexter`s Laboratory ( " Лабораторията на Декстър " ), Johnny Bravo ( " Джони Браво " ), Cow and Chicken ( " Крава и пиле " ), Mike, Lu & Og ( " Майк, Лу и Ог " ), The New Woody Woodpecker Show ( " Новото шоу на Уди Кълвача " ) и Tom and Jerry Tales ( " Приказки за Том и Джери " ), с които са отраснали децата на 90-те години. Той е правил разкадровката и е режисирал епизодите на огромен брой известни анимационни излъчвания от края на 90-те и началото на 2000. Свързва се с Cartoon Network в един от най-творчески мощните интервали на малкия екран.

Работата му за нея като анимационен режисьор, сценарист и художник на рисуваните герои основава облици, необятно разпознаваеми измежду американската аудитория. В портфолиото му се включват още епизоди и на The Powerpuff Girls ( " Реактивните девойки " ) и I Am Weasel ( " Аз съм невестулка " ). 

След рухването на комунизма Петков работеше в Съединени американски щати, като се връщаше у нас за креативен работилници с български студенти.

Той напуща анимационния бизнес в първите години след 2000, само че преподаваше в калифорнийския Институт за изкуства " Калaртс " от 1998 година насам, където беше професор. Университетът е един от топ 10-те най-хубави висши учебни заведения в Щатите по художествени изкуства и мястото, където са учили в началото аниматорите на Disney’s след Голямата меланхолия в Америка. Той водеше образователни занятия там до последно. 

" Един относително усамотен създател, само че виновен за доста обичани анимационни филми, които бяха решаващи за младежите, израстващи през 90-те години, Румен Петков остава в паметта като създател на запаметяващи се и високо ценени произведения от доста хора по цвелия свят ", отбелязва още канадското издание Screen Rant. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР